Skip to main content

Lunchwebinar ‘Rekenkameronderzoek doen samen met burgers’

Gepubliceerd op:
donderdag 25-05-2023
Gepubliceerd door:
NVRR secretariaat

29

juni

Tijdstip

Start: 12:00
tot 13:00 uur.

Locatie

Online

Organisator

NVRR & G4-rekenkamers

Lunchwebinar ‘Rekenkameronderzoek doen samen met burgers’

Rekenkameronderzoek wordt traditioneel geheel uitgevoerd door onderzoekers. Als burgers een rol hebben in rekenkameronderzoek, dan is dat met name als respondent. Terwijl een actievere rol van burgers bij rekenkameronderzoek wel degelijk meerwaarde heeft.

Wanneer burgers en rekenkamers samen onderzoek doen, krijgen we bijvoorbeeld toegang tot data die we anders niet zouden kunnen verzamelen en vergroten we het draagvlak van het onderzoek bij zowel burgers als de raad. Daarnaast stelt het burgers in staat betrokken te worden bij een onderwerp dat hen raak en hier meer over te leren.

Maar hoe pak je dit als rekenkamer aan? Bij welke delen van het onderzoek kun je burgers betrekken? En waar moet je rekening mee houden? Binnen de wetenschap is hier al ervaring mee opgedaan, onder de naam ‘citizen science’. Hier organiseren de NVRR en de G4-rekenkamers tezamen twee gratis webinars over.

Tijdens het eerste lunchwebinar op 29 juni van 12.00 uur tot 13.00 uur horen we van hoogleraar Tine de Moor over haar ervaringen met citizen science en hoe dit toegepast kan worden in een rekenkameronderzoek.