Skip to main content

Najaarsbijeenkomst Kennisplatform Limburgse Rekenkamers

Gepubliceerd op:
woensdag 26-07-2023
Gepubliceerd door:
NVRR secretariaat

17

november

Tijdstip

Start: 12:45
tot 16:30 uur.

Locatie

Raadhuisplein 1

Organisator

Kennisplatform Limburgse Rekenkamers

Najaarsbijeenkomst Kennisplatform Limburgse Rekenkamers

Het Kennisplatform Limburgse Rekenkamers organiseert in het najaar weer een bijeenkomst voor leden van Rekenkamer(commissies) in Limburg.

Locatie: Raadhuisplein 1 te Reuver.  Het treinstation Reuver ligt op korte loopafstand.

Bij deelname graag uiterlijk 8 november aanmelden bij: Arno Vestjens arnovestjens@roermond.nl of 0475-359460.

Programma

12:45-13.30 uur

Ontvangst/inloop met koffie/thee en broodjes

13:30 uur

Welkomstwoord

Door de voorzitter van het Kennisplatfom Limburgse Rekenkamers Angelique Hubens en de “gastheer” van het mini-symposium Han Julicher, voorzitter Rekenkamer Beesel.

13:30-14.15 uur

Positie van Rekenkamers verder versterken. Meer efficiëntie en effectiviteit

De Wet versterking decentrale rekenkamers biedt kansen om nog beter op het netvlies van de raad te komen. Maar dan moeten wij zelf ook stevig aan de bak. Vragen die we willen beantwoorden gaan over kortere doorlooptijden, over meer onderzoeken per jaar en toepassing van innovatieve onderzoeksmethoden maar ook over goede interactie met de raad.

Marcel van den Heuvel zal ons leiden in een discussie over de uitdagingen en kansen die voor ons liggen in het optimaliseren van rekenkameronderzoeken. Marcel van den Heuvel is voorzitter en lid van de Rekenkamercommissies: Den Helder, Alkmaar, en Nieuwegein. Van huis uit historicus en jurist. Gemeenteraadslid van Amsterdam geweest en nu werkzaam als docent Bestuurskunde.

14.15-14:30 uur

Korte koffie-/theepauze

14.30-15.30 uur

Leefbaarheid kleine kernen en doelmatigheid: onverenigbare werelden?

De leefbaarheid in kleine kernen staat al jaren onder druk. De dorpsraad of wijkraad van de kern ziet alle gebeurtenissen met lede ogen aan. Met de gemeente worden gesprekken gevoerd over de instandhouding van voorzieningen om de leefbaarheid op peil te houden. Wat doet de gemeente? Wat mag van burgers zelf worden verwacht? Wat mag de leefbaarheid in een kern kosten? En hoe verhouden de wensen van de inwoners zich tot het voeren van effectief en doelmatig beleid en het maken van rationele keuzes?

En op welke wijze kan een rekenkamer hier bij het doen van een onderzoek een oordeel over vellen? Een dilemma dat we gezamenlijk bespreken via een paneldiscussie. Discussieleider is Ard Schilder, Directeur-Secretaris Zuidelijke Rekenkamer.

Panelleden zijn Wilma Delissen-van Tongerlo, Harold van den Broek en Joost Gieling. Wilma Delissen is burgemeester van Peel en Maas, een gemeente met vele kernen en buurtschappen. Harold van den Broek is wethouder van de kersverse gemeente Maashorst met kernenbeleid in portefeuille. Joost Gieling is onderzoeker bij bureau Ginder en is gepromoveerd op het onderwerp leefbare kernen.

15:30-16.30 uur

Afsluiting met een drankje