Skip to main content

Webinar: Ervaringen met onderzoek doen naar de toegankelijkheid van stembureaus

Gepubliceerd op:
dinsdag 06-02-2024
Gepubliceerd door:
NVRR secretariaat

4

april

Tijdstip

Start: 12:00
tot 13:00 uur.

Locatie

Online

Organisator

NVRR

Webinar: Ervaringen met onderzoek doen naar de toegankelijkheid van stembureaus

In de Kieswet is vastgelegd dat alle stemlokalen toegankelijk moeten zijn ingericht zodat mensen met een lichamelijke beperking hun stem zelfstandig kunnen uitbrengen. Maar is dat ook echt zo? De rekenkamers Amsterdam, Lopik, Utrecht en IJsselstein deden de afgelopen jaren ervaring op met het onderzoeken van deze toegankelijkheid. De rekenkamers zijn enthousiast over hun ervaringen met dit onderzoek en nemen de deelnemers graag mee in hoe zij hun onderzoek aanpakten. Ook nemen ze je mee in die dingen die zij, met de ervaring van nu, misschien net iets anders aan zouden pakken.

Op basis van onderzoek concludeerde de Rekenkamer Utrecht in 2019 dat de inzet om Utrechtse stemlokalen toegankelijk te maken groot was, maar dat de wettelijke verplichting van (bijna) 100% toegankelijke stemlokalen niet was bereikt. Ook bleek er verschil te zijn tussen ‘op papier’ en ‘in de praktijk’ toegankelijk. In 2019 deed Amsterdam een grootschalig onderzoek naar de toegankelijkheid van stembureaus. Ze deden dit onderzoek op basis van observaties op 80 stemlocaties, een enquête onder stembureauvoorzitters en een meldingsactie onder burgers. Lopik en Nieuwegein deden in 2022 ervaring op met onderzoek naar de toegankelijkheid van stemlocaties.

Het webinar is gericht op het delen van ervaringen en helpt jouw rekenkamer de basis te leggen voor een eigen onderzoek naar de toegankelijkheid van stemlocaties!
Het webinar is op 4 april, 12-13u via teams.

Inschrijven is niet meer mogelijk.