Skip to main content

Symposium “Lobbycratie: via doordrukmacht en regeldruk naar een uitgeholde lokale autonomie?”

Gepubliceerd op:
donderdag 31-03-2016
Gepubliceerd door:
NVRR secretariaat

22

april

Tijdstip

Start: 10:00
tot 16:00 uur.

Locatie

Raadzaal stadhuis Groningen

Organisator

Kennisnetwerk Lokaal 13

Symposium “Lobbycratie: via doordrukmacht en regeldruk naar een uitgeholde lokale autonomie?”

U bent van harte uitgenodigd deel te nemen aan het symposium “Lobbycratie: via doordrukmacht en regeldruk naar een uitgeholde lokale autonomie?” dat plaatsvindt op vrijdag 22 april in de raadzaal van de gemeente Groningen.

Het thema lokale autonomie staat centraal. Het raakt niet alleen raadsleden, het raakt ons allen. Omdat het om onze zeggenschap van onze lokale gemeenschappen gaat. Die dreigt in dossiers als windmolenparken, aardgaswinning en bodemdaling uitgeschakeld te worden.

In het ochtenddeel van het symposium spreekt onder meer Professor Frans Stokman. Samen met Professor Herman Bröring en Professor Rob van Gestel spreken zij over de doordrukmacht van het rijk in verschillende dossiers en hoe deze tegemoet getreden kan worden.

Professor Albert Koers, de raadsleden Lies Zondag, Henk Linnemann en SCP-onderzoeker Pepijn van Houwelingen zulle in het middagprogramma de inhoud en de ontwikkelingen m.b.t. de lokale autonomie behandelen. Waarom laten de nationale overheid en de nationale instituties na de lokale autonomie te beschermen, terwijl die plicht wel verdragsrechtelijk is vastgelegd? Welke trends tekenen zich af, wat is er inhoudelijk nodig om de lokale autonomie wel effectief te ontwikkelen en te versterken? Welke verdere rol kunnen raadsleden en hun kiezers spelen? Welke positie en initiatieven wil het Raadsledeninitiatief nemen?

Meer informatie vindt u in de volledige uitnodiging.