Skip to main content

Bijeenkomst Vide Evaluatorennetwerk

Gepubliceerd op:
woensdag 26-04-2017
Gepubliceerd door:
NVRR secretariaat

16

mei

Tijdstip

Start: 15:00
tot 18:30 uur.

Locatie

Algemene Rekenkamer, Lange Voorhout 8, 2514 ED Den Haag (Grootboekzaal)

Organisator

Vide

Bijeenkomst Vide Evaluatorennetwerk

Evaluatie kan je kritische vriend zijn. Maar hoe doe je dat? Het Vide Evaluatorennetwerk wil in een reeks bijeenkomsten deze vraag centraal zetten. Op 16 mei vindt de eerste bijeenkomst in deze reeks plaats. Peter van der Knaap en Rudi Turksema, redacteurs  van het boek Succes in evaluation: focusing on the positives, nemen je mee in de gedachtegang van het boek en de wijze waarop zij aankijken op de toepassing van dit gedachtegoed in de praktijk. In reactie op hun verhaal zullen Aris van Veldhuisen (partner bij AEF) en Jedid-Jah Jonker (Sectiehoofd Bureau Strategische Analyse bij MinFIN/IRF) vanuit de onderzoekspraktijk en het huidige evaluatiebeleid voor het Rijk de discussie openen.

U bent van harte uitgenodigd met deze sprekers in discussie te gaan. Traditiegetrouw sluiten we de bijeenkomst af met een borrel.

Over het boek

De boodschap van de bundel Success in Evaluation is helder: evaluaties vervullen in de praktijk niet de gedroomde rol in het ‘leren’ door organisaties – waaronder beleidsorganisaties. Dat kan anders.

Evaluaties worden volgens de redacteuren steeds vaker ter discussie gesteld: zijn ze relevant? Dragen ze echt bij aan betere besluitvorming? Zo dreigt evalueren steeds meer in de negatieve sfeer, bijvoorbeeld van kritiek en afrekenen, te worden getrokken.

Realiteit is dat beleidsmakers zijn geen rationeel-objectieve wezens zijn die evidentie opslokken en deze vervolgens één-op-één omzetten in top-down beleid. Ze zijn verwikkeld in een complex interactieproces met vele, waaronder politieke, actoren met stakes in een onderwerp, waarin uiteindelijk wordt toegewerkt naar een breed gedragen ‘besluit’ en de verdere ‘praktijkvorming’. De evaluator moet samen met deze actoren overeenstemming zien te bereiken over de focus, reikwijdte, afbakening, producten et cetera, en over de onderlinge rollen.

Hoe we evalueren en wat, is volgens de redactie cruciaal. Er moet een positive cycle worden ge-creerd. Succes in evaluation: Focus on the positives biedt handvatten hiertoe.

Programma

15.00-15.30       Inloop met Koffie en Thee

15.30-15.40       Opening en welkom

15.40-16.10       Succes in Evaluation: Focus on the positives

16.10-16.30       Reactie vanuit de praktijk en het evaluatiebeleid

16.30-16.55       Discussie met de zaal

16.55-17.00       Afronding

Datum:             16 mei 2017

Tijd:                 15.00 uur – 18.30 uur

Locatie:           Algemene Rekenkamer, Lange Voorhout 8, 2514 ED Den Haag (Grootboekzaal)

Aanmelden:     Tot dinsdag 16 mei 2017 via secretariaat@videnet.nl

Kosten:            Er zijn aan deze bijeenkomst geen kosten verbonden