Skip to main content

Verdiepende module P&C-cyclus Utrecht

Gepubliceerd op:
dinsdag 10-09-2019
Gepubliceerd door:
NVRR secretariaat

15

november

Tijdstip

Start: 09:30
tot 16:30 uur.

Locatie

Bar Beton CS Utrecht

Organisator

NVRR

Verdiepende module P&C-cyclus Utrecht

In de verdiepende module P&C-cyclus maakt u kennis met alle onderdelen van de P&C-cyclus van uw gemeente, provincie of waterschap. In de module lopen we alle onderdelen van de P&C-cyclus langs en krijgt u inzicht in hoe u de bijbehorende documenten kunt lezen. Ook leert u wat de functie van overheidsfinanciën en de begroting is.

De module is inmiddels vol; aanmelden is niet meer mogelijk. 

U leert hoe de financiën van uw overheid zijn opgebouwd aan de hand van het voorbeeld van een gemeente. U krijgt inzicht in de belangrijkste ratio’s voor de externe verslaglegging. Zo leert u de financiële risico’s van uw overheid beter inschatten, maar ook die van stichtingen of instellingen die voor uw overheidsbestuur taken uitvoeren of diensten verlenen.

In het tweede gedeelte van de cursusdag gaan we in op methoden die u als rekenkamer(commissie) kunt gebruiken om raadsleden vooraf inzicht te geven in de te verwachten kosten en baten van investeringen.

Na afloop van de cursus kunnen de deelnemers de stukken van de P&C-cyclus begrijpen en beredeneren welke instrumenten zij kunnen gebruiken om hun volksvertegenwoordigers te ondersteunen in hun kaderstellende en controlerende rol.

De verdiepende module P&C-cyclus is gericht op de leden en ondersteunende staf van rekenkamer(commissies). De verdiepende module wordt op 15 november 2019 in Utrecht gegeven. 

Docent: De module zal worden verzorgd door dr. Sjoerd Keulen. Sjoerd is onderzoeker bij de Algemene Rekenkamer, lid van de rekenkamer Utrecht en universitair docent Begrotingsbeleid en Financieel Management aan de Erasmus Universiteit. In het verleden was hij onderzoeker voor de parlementaire enquête woningcorporaties en senior adviseur op het ministerie van Financiën.