Skip to main content

GEANNULEERD – Minisymposium ‘Zijn de lokale rekenkamers volwassen?’

Gepubliceerd op:
dinsdag 11-02-2020
Gepubliceerd door:
NVRR secretariaat

27

maart

Tijdstip

Start: 13:30
tot 17:00 uur.

Locatie

Raadszaal, gemeentehuis Alphen aan den Rijn, Stadshuisplein 1, Alphen aan den Rijn.

Organisator

NVRR

GEANNULEERD – Minisymposium ‘Zijn de lokale rekenkamers volwassen?’

De bijeenkomst op 27 maart in Alphen aan den Rijn die de Kring Holland Rijnland organiseert over en voor lokale rekenkamers hebben we vanwege het corona-virus geannuleerd tot nader bericht. De mensen die zich al hebben ingeschreven, krijgen een persoonlijke mail. We plannen een nieuwe datum zodra dat kan.

Kring Holland Rijnland organiseert:
Minisymposium ‘Zijn de lokale rekenkamers volwassen?’
De lokale rekenkamers bestaan 18 jaar en dat vieren we! Maar hoe volwassen zijn ze inmiddels? Dat is de centrale vraag tijdens een minisymposium op vrijdagmiddag 27 maart in Alphen aan den Rijn.

We blikken terug en vooruit. Dat doen we onder andere met de ‘geestelijk vader’ van de lokale rekenkamers, prof. Douwe Jan Elzinga. Hoe kijkt hij, 18 jaar na de stelselwijziging, naar de lokale rekenkamers en hun toegevoegde waarde voor de gemeenteraden?

Aanmelding
Meldt u aan op hollandrijnland@nvrr.nl onder vermelding van uw naam, uw rekenkamer(commissie) en eventueel de kring waar u lid van bent. Bent u raadslid? Dan graag dit vermelden met de betreffende gemeente.

Locatie
Raadszaal, gemeentehuis Alphen aan den Rijn, Stadshuisplein 1, Alphen aan den Rijn.

Programma

 • 13:30 uur: Inloop met taart.
 • 14:00 uur: Dagvoorzitter Renée Wiggers (voorzitter van de Vereniging van Griffiers) zet het thema neer. Hoe volwassen zijn de lokale rekenkamers?
 • 14:15 uur: Inleiding door prof. Douwe Jan Elzinga (destijds voorzitter van de staatscommissie Dualisme en lokale democratie). Wat was de bedoeling? Hoe groot is de toegevoegde waarde van lokale rekenkamers?
 • 14:45 uur: Gesprek met de zaal.
 • 15:00 uur: Samenspel tussen gemeenteraden en lokale rekenkamers.
  ​Een panelgesprek met mensen die werken in lokale rekenkamers met raadsleden, met onafhankelijke leden, of met een combinatie ervan:

  • Ans Hoenderdos (directeur Randstedelijke Rekenkamer)
  • Aarjen Slot (voorzitter van rekenkamercommissie Hoorn)
  • Rudi Turksema (onafhankelijk lid van rekenkamercommissie Leiden & Leiderdorp)
  • Frits van Vugt (raadslid in Gilze-Rijen, lid van rekenkamercommissie Gilze-Rijen, onafhankelijk lid van rekenkamercommissie Bernheze)
 • 15:30 uur: Uitwisseling in groepjes.
  Welke aspecten zorgen voor een goed samenspel tussen gemeenteraden en lokale rekenkamers? Wat zijn ervaringen, tips en trucs?
 • 16:15 uur: Wat nu? De dagvoorzitter bevraagt de zaal. Waar moeten we aan werken?
 • 16:30 uur: Elzinga vat met wijsheid samen. Aansluitend heffen we het glas op de verjaardag van de lokale rekenkamers!

Aanmelding
Raaadsleden, rekenkamerleden, mensen van de griffie: meld u aan op hollandrijnland@nvrr.nl onder vermelding van uw naam, uw rekenkamer(commissie) en eventueel de kring waar u lid van bent. Bent u raadslid, dan graag dit vermelden met de betreffende gemeente.

Download flyer: