Skip to main content

Meetup rekenkamer 13-10

Gepubliceerd op:
dinsdag 28-09-2021
Gepubliceerd door:
NVRR secretariaat

13

oktober

Tijdstip

Start: 14:30
tot 17:30 uur.

Locatie

Stadhuis Eindhoven

Organisator

NVRR

Meetup rekenkamer 13-10

Stadhuis Eindhoven Stadhuisplein 1, 5611 EM Eindhoven
Aanmelden: info@nvrr.nl

Algoritmes, Publieke Controle en gulzige technologie

De digitalisering en het gebruik van algoritmes heeft de afgelopen jaren een grote vlucht genomen bij de uitvoering van overheidsbeleid. Hoe houden overheden inzicht, overzicht en toezicht op algoritmes? Hoe transparant en controleerbaar is het gebruik van algoritmes en wat zijn risico’s? Hoe sturen gemeenteraden en provinciale staten hierop? Zijn de gemeenten en provincies zich bewust van deze risico’s en hoe is het risicomanagement ingericht? Wat te doen aan de gulzige technologie?
Graag nodigen we u uit voor de Rekenkamer Meetup met de volgende sprekers:

 • Dr. Marcel Thaens CIO Brabant. Marcel schetst de context van het werken met algoritmes binnen publieke organisaties. Hij geeft voorbeelden en gaat ook in op de keerzijde van algoritme-gebruik, waardoor de noodzaak om ‘in control’ te komen op dit punt naar voren komt. Verder zal hij aangeven hoe de provincie hiermee bezig is, zowel intern als binnen een landelijk consortium om te komen tot een beter publiek toezicht op algoritmes.
 • Eva de Bruijn MSc is sinds 2018 raadslid voor GroenLinks in Eindhoven en heeft onder andere data & digitalisering in haar portefeuille. Ze maakt zich hard voor de ethische commissie en een algoritmeregister en zette onderwerpen als scanauto’s, citybeacons en online monitoring op de agenda. Daarnaast is ze werkzaam als sociaal ontwerper bij We are Social Rebels.
 • Dr. Berrie Zielman en Justin Verhulst MSc onderzoekers bij de Algemene Rekenkamer. Berrie expert in data theorie, heeft ruime ervaring in het toepassen van algoritmes. Justin heeft een achtergrond in communicatiewetenschappen en informatiekunde. Als IT-onderzoeker verdiept hij zich in de digitalisering van de rijksoverheid.
  Ze gaan in op hoe ondersteunen algoritmes het beleid, en wanneer juist niet? Hoe kunnen risico’s beheerst worden? Het toetsingskader voor algoritmes van de Algemene Rekenkamer helpt om deze vragen te beantwoorden en de gevolgen van een algoritme voor de burger in beeld te brengen. Ze bespreken o.a. de sturing en verantwoording, data en model, privacy, general IT-controls en met voorbeelden maken ze de vertaalslag naar de gemeente- en provinciepraktijk.

Programma

 • 14.30 uur: ontvangst
 • 15.00 uur: start
 • 15.15 uur: context van algoritmes binnen publieke organisaties
 • 15.45 uur: algoritmes, digitalisering en ethiek op de agenda van de raad
 • 16.15 uur: algoritmes, het AR toetsingskader en de vertaalslag naar de gemeente/PS
 • 17.00 uur: hapje, drankje

Aanmelden: info@nvrr.nl