Skip to main content

Rekenkamer Stadsdelen Amsterdam wint NVRR Goudvink 2008 met helder rapport

Gepubliceerd op:
vrijdag 12-06-2009
Gepubliceerd door:
NVRR Secretariaat

Rekenkamer Stadsdelen Amsterdam wint NVRR Goudvink 2008 met helder rapport

Rekenkamer Stadsdelen Amsterdam wint NVRR Goudvink 2008 met helder rapport

De jury van de NVRR Goudvink 2008 heeft het rapport van de rekenkamer Stadsdelen Amsterdam gekozen als het beste rekenkamerrapport van 2008. Er waren 61 inzendingen. De prijswinnaar is bekend gemaakt tijdens het NVRR jaarcongres op vrijdag 12 juni 2009 in de Reehorst in Ede. (zie ook www.nvrr.nl)

Het rapport van de Rekenkamer Stadsdelen Amsterdam: “Jeugdbeleid in Amsterdam, Vrijetijdsbesteding voor jongeren: de stadsdelen vergeleken” springt er uit vanwege de heldere structuur, de duidelijke vraagstelling en een gecombineerde analyse van zowel beleid als maatschappelijke omstandigheden.

Het rapport bevat volgens de jury een schat aan informatie.

Ook geeft het rapport op basis van de conclusies concrete aanbevelingen met praktische relevantie. De jury noemt het een mooi en degelijk rapport dat als voorbeeld kan dienen voor andere rekenkamer(commissie)s.

 

De Groenling

Ook is dit jaar voor het eerst de Groenling uitgereikt als aanmoedigingsprijs voor kleine rekenkamers. (De groenling behoort ook tot de familie der vinken, is kleiner maar is wel een stoere en stevige zaadeter).

De rekenkamercommissie van Ten Boer heeft de eerste Groenling in ontvangst mogen nemen voor haar rapport: “Afval Scheiden zonder lijden. Het effect van drie recente maatregelen gericht op gescheiden afvalverzameling”.

De jury is van mening dat het een voorbeeld is van hoe met beperkte middelen een goed bruikbaar rapport tot stand kan komen. Bovendien is het onderwerp ook relevant voor andere rekenkamer(commissie)s.

Genomineerd waren verder  (in alfabetische volgorde):

• Rekenkamer Gouda: Regie op verzelfstandiging.

• Rekenkamer Rotterdam: Resultaten tellen.

• Rekenkamercommissie Schiedam-Vlaardingen: Onderzoek naar de renovatie van de Stadsgehoorzaal Vlaardingen.

• Rekenkamer Utrecht: Betaalde baan.

• Rekenkamer Zaltbommel: WMO in Zaltbommel: voor elkaar ?

De jury bestond dit jaar uit Gerrit J. Schutte (voormalig Tweede Kamerlid, lid Kiesraad), Mirko Noordegraaf (Hoogleraar Publiek Management, Utrechtse School voor Bestuurs- en Organisatiewetenschap, Universiteit Utrecht) en José Smits (voormalig Tweede Kamerlid en voormalig journalist GPD en Volkskrant, werkzaam bij Stichting Osani en Stichting Perspectief).

Bij de beoordeling heeft de jury er in het bijzonder op gelet of een rapport bruikbaar is voor anderen en of het in aanpak, conclusies en aanbevelingen uitstijgt boven de materie.

De NVRR Goudvink is een initiatief van de Nederlandse Vereniging van Rekenkamers & Rekenkamercommissies en is voor de vijfde keer uitgereikt. 


NB Naarmate de datum waarop dit bericht gepubliceerd is verder in het verleden ligt, neemt de actualiteitswaarde af. Ook kan het bericht ingehaald zijn door de nieuwe actualiteit. Raadpleeg indien nodig ook andere bronnen.