Skip to main content

Nationale ombudsman start onderzoek naar privacy en gegevensuitwisseling binnen overheidsinstanties

Gepubliceerd op:
woensdag 15-08-2018
Gepubliceerd door:
NVRR Secretariaat

Nationale ombudsman start onderzoek naar privacy en gegevensuitwisseling binnen overheidsinstanties

De Nationale ombudsman is begin augustus een onderzoek gestart naar privacy en gegevensuitwisseling binnen overheidsinstanties.

Het doel van het onderzoek is om een beeld te krijgen van wat burgers ervan vinden als overheidsinstanties persoonsgegevens met elkaar delen om betere hulp te bieden. Bijvoorbeeld of mensen het goed vinden dat hun persoonsgegevens worden gedeeld omdat zij (financiële) hulp of een voorziening nodig hebben. Of juist om te voorkomen dat zij in de problemen komen. En wat burgers belangrijk vinden als overheidsinstanties onderling hun persoonsgegevens uitwisselen. Het onderzoek gaat niet over keten overleggen die bedoeld zijn om fraude te bestrijden.

Vragen die in het onderzoek gesteld worden zijn onder meer:

  • Heeft u ook wel eens meegemaakt dat de overheid, zoals de gemeente of het UWV, uw persoonlijke gegevens deelde met andere overheidsinstanties? Wat vond u daarvan?
  • Vindt u dat de overheid duidelijk is over de informatie die zij over u deelt met anderen?
  • Kent u een overheidsinstantie die op een goede manier omging met uw persoonlijke gegevens?

De ombudsman roept burgers op om voor 15 september 2018 te reageren.


NB Naarmate de datum waarop dit bericht gepubliceerd is verder in het verleden ligt, neemt de actualiteitswaarde af. Ook kan het bericht ingehaald zijn door de nieuwe actualiteit. Raadpleeg indien nodig ook andere bronnen.