Skip to main content

Koken met data: kijkje in de keuken van de exotische data science keuken

Categorie: Big Data

Handboek
Gemeenten hebben ervaring met onderzoek en statistiek voor beleid en uitvoering. Ook daarbij gaat het over data, al wordt die informatie via een traditionele werkwijze verzameld en geanalyseerd. Hierbij presenteren wij u een handboek om aan de slag te gaan met de exotische Data Science-keuken.

Verkenning
DataLab Meer dan 20 gemeenten namen tussen september 2016 en februari 2017 deel aan de Verkenning DataLab. Vier verschillende (big data) groepen hielden zich bezig met de thema’s Bedrijvigheid en/of Omgevingswet. Het motto was “samen zelf aan de slag”. Dat gebeurde met nieuwe methoden en technieken van Data Science en via het vinden van antwoorden op maatschappelijke vraagstukken. Succes, verrassing, mislukking, twijfel, inzicht, doodlopende wegen en nieuwe doorgangen wisselden elkaar in hoog tempo af. De belangrijkste inzichten en lessen staan in dit online magazine dat leest als een kookboek met bijpassende menukaart. Deze kaart is gemaakt op basis van de ervaringen van de (big data-)groepen. Ook onderzochten we de mate van volwassenheid in de toepassing van big data en data science bij gemeenten en publiceerden de resultaten in het whitepaper ‘Data science maturity van gemeenten’.

Het kookboek beschrijft de exotische keuken van Data Science en big data. Vervolgens presenteren we u stapsgewijs de menukaart. Onder het motto “oefenen met wat morgen het primaire proces is” vindt u in het tweede deel een aantal recepten die KING en de deelnemende gemeenten de afgelopen tijd uitprobeerden.

Koken met data