Ook in 2019 gaat de NVRR de Goudvink, de prijs voor het beste rekenkamerproduct, uitreiken. Rekenkamer(commissie)s van gemeenten, provincies en waterschappen kunnen met hun rapport of product uit 2017-2019 meedingen naar de prijs. 

Belangrijke criteria voor de Goudvink vormen de technische kwaliteit en de doorwerking. Heeft de rekenkamer(commissie) een goed onderzoek uitgevoerd (of laten uitvoeren) en heeft het rapport/product de gemeenteraad/Provinciale Staten/waterschapsbestuur ondersteund in zijn rol? Ook wordt gelet op innovatie in het rekenkamerwerk.

De inzendingen worden beoordeeld door voorzitters/secretarissen/onderzoekers van rekenkamer(commissie)s, de peer group. Daaruit wordt een shortlist opgesteld voor de expertjury. Deze externe jury bestaat net als vorig jaar uit deskundigen werkzaam in de wetenschap en decentrale overheid. Uiteindelijk kiezen deze de winnaar uit de voorselectie.

In de maanden juni-juli 2019 kunnen rekenkamer(commissie)s hun rapport/product aanmelden. Rekenkamer(commissie)s die hun rapport/product willen inzenden voor de Goudvink 2019 kunnen zich via een mail melden bij goudvink@nvrr.nl en de inzendformulieren opvragen. Het aanmeldformulier en de lijst met de criteria kunnen dan opgevraagd worden, zodat transparant is waarop de rekenkamerproducten worden beoordeeld.

De shortlist voor de jury wordt in oktober bekend gemaakt. De afvallers krijgen feedback op hun scores. De prijs wordt door de jury in november feestelijk uitgereikt aan de winnende rekenkamer(commissie).

Oproep: als u rekenkamerrapporten mee wil lezen en beoordelen in de maanden augustus-september, meld u dan aan door een bericht te sturen naar goudvink@nvrr.nl.